Rättigheter och skyldigheter

Läste en artikel(läs artikeln via min blogg) i aftonbladet som gjorde mig heligt förbannad. En man har utnyttjat kvinnor sexuellt som varit i beroendeställning till honom. Nu är det upp till rätten att avgöra om han gjort sig skyldig eller inte. Nu ska jag göra något väldigt politiskt inkorrekt och säga att jag är helt övertygad om att han är skyldig.

Det har varit uppe i media många gånger om personer med funktionsnedsättningar och våra rättigheter(?) att ha ett sexliv. Googla Johan Nordansjö för mer information. Är det verkligen en rättighet att få ha sex? Frågan är enligt mig inte så enkel att man kan svara ja eller nej rakt av. Helt fysisk kontakt kan man inte leva, det är bevisat enligt vetenskapliga (hemska) tester. Men sex och fysisk kontakt är inte samma sak. Sex är (oftast i vanlig betydelse) penetration medan fysisk kontakt kan vara en kram, en klapp på kinden eller ett handslag. Det vet ni om men jag vill förtydliga min ståndpunkt så ni läsare vet vad jag utgår ifrån för grund när jag skiljer på dessa begrepp.

Att personer med en funktionsnedsättning har svårare att hitta en partner och därigenom sex är fakta. Men kan man(vi) kräva att få sex på annat sätt bara för det? Svaret på det är ett rungande nej. Sverige har den största andelen singelhushåll i Europa. Ska alla dessa också kräva att få ha ett sexliv? Helt ohållbart såklart. För det är väl ingen skillnad på oss med en funktionsnedsättning och dessa singelhushåll? Det handlar om människor. Att det skulle vara mer synd om oss med funktionsnedsättning köper jag inte alls. För hur roligt skulle det sexet bli? Att någon har sex med mig för att hon tycker synd om mig? Sex ska handla om känslor och visst är tycka synd om-känslan också en känsla men snacka om fel känsla/anledning att ha sex.

Det är möjligtvis synd om mig för att jag inte haft sexuell närhet på en viss tid men det är ALDRIG synd om mig för att jag har en funktionsnedsättning. Ska man då ha rätt till ett sexliv efter att ha varit utan en viss tid? hur lång tid ska den tiden i så fall vara? Då ska alla dessa singelhushåll få ha rätt till ett sexliv efter att denna tiden gått. Vem ska utföra denna "pity sex"? Är det dem som jag skrev om i inledningen personliga assistenterna? Prostituerade? Blir inte personliga assistenter prostituerade om det börjar utföra denna handling på den de hjälper? Ska det finnas statliga bordeller? Hur ska detta register se ut över de personer som inte har haft sex under en viss tid och därför skulle få rättighet att ha sex?

För att försöka knyta ihop säcken ska jag återvända till artikeln lite. Jag har visserligen lite personlig assistans men hemtjänst och allt detta utför såklart av människor. Människor som har som jobb att utföra det som vi inte kan, det som tar mycket längre tid och därför påverkar våra liv på ett negativt sätt. Personlig assistans ska vara en persons armar och ben för att förkorta ner det. Jag tycker att jag har givit många exempel på att rättighet till ett sexliv inte funkar i verkligheten. Mannen i artikeln kände nog att han hade en skyldighet att få ha sex men glömde helt och hållet bort personerna "bakom" titeln personlig assistent. En "titel" som oftast innehavs av kvinnor. Kvinnor som fått/får kämpa i samhället för sina rättigheter att behandlas exakt likadant som "oss andra". Eller med andra ord som en person/människa med samma rättigheter och skyldigheter som alla människor har oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg eller/och kulturell och religiös bakgrund.

Det finns ingen rättighet till att få ha ett sexliv. Däremot har vi en skyldighet att behandla alla människor lika.

(Kristendomen) Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt. 7:12, Bibel 2000)

(Judendomen)"Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa. Detta är hela Torahan. Det övriga är förklaringar. Gå och läs!"(Hillel)

(Islam)Ingen är rättrogen förrän han älskar sin broder som sig själv.

(Hinduism)Detta är summan av plikterna: Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig. (Mahabharata 5:17)

(Buddismen)Plåga inte andra med det som pinar dig själv. (Udanavarga 5:18)
Om man vill bli lycklig, måste man också hjälpa andra, eftersom ens egen lycka är beroende av andra. Det är inte konstigare än så. (Tenzin Gyatso, den 14:e Dalai Lama)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0